Srednjeveški zobje so bili kvalitetnejši od današnjih

Študija je pokazala, da so srednjeveški prebivalci imeli veliko boljše zobe od današnjih prebivalcev. Glavni razlog za to naj bi bil v dolžini prežvekovanja hrane.

Profesor Wolfgang Arnold z univerze Witten/Herdecke je do rezultatov prišel na podlagi proučevanja ostankov ljudi, pokopanih med petim in devetim stoletjem našega štetja. Izkazalo se je, da so srednjeveški ljudje imeli veliko boljše zobe kot njihovi današnji potomci, ne glede na to, da si skoraj nikoli niso umivali zob.

»Vse tipične predstave o srednjeveških osebah z gnilimi zobmi so napačne,« je povedal in pojasnil, da so ljudem že v tistem času bile na razpolago najrazličnejše vrste sladkarij in ne glede na to, da je znano, da si ljudje včasih niso umivali zob, ne obstaja prav nič dokazov o zobni gnilobi.

Profesor Arnold je pojasnil, da je razlog za zdrave zobe, ki so jih srednjeveški ljudje imeli, v načinu njihove prehrane. Obroki so v glavnem bili sestavljeni iz večjih količin presne zelenjave in žitaric, ki jih skoraj nikoli niso pripravljali namočenih v mleku. Prav tako so zaužito hrano bolje prežvečili in tako znatno zmanjšali razpad zob.

You may also like...