Drugo največje drevo na svetu umira

Gromozanska sekvoja, ki velja za drugo največje drevo na svetu, se po tem, ko so jo prizadeli številni požari in nevihte, bori za svoje življenje.

Sekvoja, ki raste v nacionalne parku na severu Kalifornije, ZDA, je bila še pred dobrim letom visoka 115 metrov, obseg njenega debla meri 45,9 metrov, stara pa naj bi bila med 2.500 in 3.200 leti.

Paznica nacionalnega parka, Alexandra Picavet, je povedala, da so glavno škodo drevesu prizadejali pogosti požari leta 2003 in močno deževje istega leta, ki je sekvojo zmanjšalo na le 52,2 metra višine. Danes ima drevo v svoji krošnji le malo listja.

Zaradi ogromnih količin snega, ki so na področju nacionalnega parka zapadle v letošnjem letu, znanstveniki ne morejo natančno oceniti škode in stanja, v kakršnem se drevo trenutno nahaja, tako vsi nestrpno pričakujejo, da se sneg stali. Le tako bodo lahko ugotovili, ali se drevesu še da kako pomagati.

Možnost preživetja drevesa je zmanjšano tudi zaradi dejstva, da je drevo zadnjih 190 let popolnoma votlo, zaradi česar je še toliko bolj ranljivo.

Ne glede na to, da večina znanstvenikov umiranje drevesa vidi kot tragedijo, pa gre nedvomno za naravni proces, do katerega bi prej ali slej prišlo, saj je umiranje le del življenja.

You may also like...