Koliko bakterij se nahaja na vašem dvorišču?

Znanstveniki so, z uporabo nove metode za ocenjevanje števila različnih vrst bakterij na svetu ugotovili, da ljudje življenjski prostor na Zemlji delimo z več kot tisoč milijoni majhnih organizmov.

Medtem, ko uživate v čudovitem poletnem dnevu na svojem povprečno velikem dvorišču pomislite, da okolje delite s približno štirimi milijoni različnih vrst bakterij, ki se gibljejo okrog vas. V bistvu vsak gram zemlje vsebuje od 4.600 do 38.000 različnih bakterij. Medtem, ko različne odplake vsebujejo le okoli 70 bitij na mililiter, tipična morska voda pa okrog 160 bitij na mililiter.

Bakterije so prisotne vsepovsod. V zraku, v hrani, na tleh, v vodi itd. Raziskovalec Thomas Curtis je pojasnil, da imajo ti majhni organizmi najraje zemljo, ker jim omogoča relativno homogeno in stabilno okolje. Morska voda in odplake, v primerjavi z zemljo, sta veliko bolj turbulentni ter manj stabilni in zato tudi nekoliko manj priljubljeni.

Profesor Daniel Dykhuizen iz Oddelka za Ekologijo in Evolucijo na Državni Univerzi v New Yorku se z ugotovitvami Carterja v glavnem strinja, a je dodal, da je nemogoče natančno določiti število različnih vrst bakterij. Lahko se le približno oceni, te ocene pa kasneje potrdi s poizkusi.

Tako Curtis kot Dykhuizen verjameta, da bodo takšne ocene v veliki meri vplivale na agrikulturo, čiščenje odpadnih voda in razumevanje geokemijskih ciklov.

You may also like...