Pobegla črna luknja se nam približuje

Objekt z veliko gostoto potuje skozi galaktično ravnino približno 400.000 km/h, kar je štirikrat hitreje od povprečne hitrosti zvezd v njegovi bližini.

Vendar Zemljanom ni treba skrbeti – črna luknja, trenutno oddaljeno kakšnih 6.000 svetlobnih let, najbrž nikoli ne bo obiskala naše kozmične soseščine.

“Prihaja bližje, vendar nas bo zgrešila za 1.000 svetlobnih let,” je rekel Ray Villard, predstavnik za stike z javnostjo pri Hubble Space Telescope, kjer so odkrili črno luknjo in jo poimenovali GRO J1655-40.

“Ne morem reči, če se bo kdaj v prihodnosti bolj približala, toda medzvezdne razdalje so tako ogromne, da se po vsej verjetnosti ne bo nikoli tako približala, da bi lahko škodovala našemu sončnemu sistemu,” je nadaljeval Vallard.

Toda po astronomskih meritvah je razdalja dokaj majhna, če upoštevamo, da velikost Mlečne ceste znaša okoli 90.000 svetlobnih let.

Svetlobno leto je razdalja, ki jo svetloba preleti v enem letu, kar je približno 9,5 bilijonov kilometrov.

Felix Mirabel, vodilni znanstvenik pri raziskavah črne luknje, je mnenja, da je črna luknja GRO J1655-40 nastala v centru Mlečne ceste, ki je rojstni kraj zvezd naše galaksije.

Po mnenju Mirabela in njegovih kolegov je eksplozija uničujoče supernove povzročila nastanek črne luknje in jo poslala v smeri našega sončnega sistema, kar so objavili v novembrski številki Astronomy and Astrophysics.

“To je prva črna luknja, pri kateri smo zasledili, da se hitro premika skozi ravnino naše galaksije,” pravi Mirabel in dodaja: “Takšne premikajoče se črne luknje so bile predvidene v teoriji, toda GRO J1655-40 je prva, ki smo jo zasledili v stvarnem svetu.

Znanstvenikom je uspelo slediti pobegli črni luknji s proučevanjem njene zvezde spremljevalke, starega rdečega velikana, od katerega GRO J1655-40 konstantno črpa materijo.

Črne luknje so področja vesolja s tako veliko gravitacijo in gostoto, da jim ne more uiti niti svetloba. Takšne z maso od 3,5 do 15 mase zvezde, kot je tudi GRO J1655-40, se smatrajo za uničene zvezde.

You may also like...