Pogrešan otrok družine Medici

Znanstveniki, ki so izkopavali ostanke nekaterih članov premožne renesančne družine Medici iz Firenc, so povedali, da je krsta z ostanki štiriletnega dediča družine skrivnostno izginila.

Med izkopavanji 49 trupel družinskega klana v njihovi kapeli v Michelangelovi cerkvi v Firencah so raziskovalci v krsti, kjer bi morali ležati ostanki Filippina, sina vojvode Francesca I. (1541-1587), našli ostanke neznanega, približno leto dni starega otroka.

»Ne vemo, kdo bi ta otrok lahko bil, prav tako pa tudi ne, kje bi lahko bil pokopan Filippino,« so raziskovalci povedali na tiskovni konferenci.

Filippino, ki je zaradi neznane bolezni umrl leta 1582, je bil sin Joane Avstrijske — grde hčerke Ferdinanda Habsburškega in Francesca I, neuspešnega vladarja, ki ga je bolj kot vladanje zanimala alkimija.

Raziskave so pokazale, da je bil Francesco 1,74 metra visok moški precej športne postave, medtem ko je bila njegova žena Joan pravo nasprotje: slabotna in bolehna ženska z deformirano hrbtenico, s piškavimi zobmi in številnimi deformacijami. Na svet je spravila šest otrok in v 30. letu starosti umrla med porodom. Po njeni smrti se je Francesco poročil s svojo dolgoletno ljubico Bianco Cappello (1548-1587), ki je živela le dan dlje kot njen ljubljeni mož.

Njuna smrt je sprožila več kot štiri stoletja trajajoča ugibanja o tem, ali sta umrla naravne smrti ali zaradi zastrupitve. Legenda pravi, da je Bianca pripravila zastrupljen kolač svojemu svaku – bodočemu vojvodi Ferdinandu I. Francesco je po pomoti pojedel kos in umrl. Tako se je tudi obupana Bianca, ki si svojega življenja ni znala predstavljati brez ljubljenega moža, odločila umreti.

Vodja projekta Gino Fornaciari, profesor forenzične antropologije in direktor oddelka za patologijo na univerzi v Pisi, je povedal, da znanstveniki še vedno izvajajo teste, da bi ugotovili vzrok Francescove smrti. Zavedajo se, da je naloga vse prej kot enostavna, saj tudi če najdejo sledi strupa, ni nujno, da je šlo za namerno zastrupitev, glede na to, da je bil navdušen alkimist.

Družina Medici, ki je izhajala iz doline Mugello severno od Firenc, je med letoma 1434 in 1737 vladala na področju Firenc in Toskane in je veljala za eno najvplivnejših evropskih dinastij.

Sedaj že dve leti trajajoč projekt Medici je omogočil analize ostankov vojvode Cosima I (1519-1574), zaslužnega za to, da so Firence pod nadzor dobile skoraj celotno ozemlje Toskane in tudi ustanovitev galerije Uffizi, ki velja za eno najčudovitejših galerij na svetu. Znanstveniki so podrobneje preučili tudi truplo Cosimove žene Eleonore (1522-1562) in dveh izmed njunih enajstih otrok – Garcie (1547-1562) in Giovannia (1543-1562).

Ostali predstavniki družine Medici, ki se že nahajajo v znanstvenih laboratorijih, so zadnji vojvoda Gian Gastone (1671- 1737), Joana Avstrijska, vojvoda Franscesco I in njuna hči Ana.

Najbolj znanih predstavnikov dinastije Medici, kot so Lorenzo Veličastni (1449-1492) in Cosimo Starejši (1389-1464), ustanovitelj politične dinastije Medicejcev, strokovnjaki ne nameravajo izkopati in preučiti, saj se nahajajo pod čudovitim Michelangelovim nagrobnikom, ki bi ga lahko med premikanjem poškodovali.

Naslednji korak je ugotoviti vzrok Filippinove smrti in identiteto enoletnika, ki so ga našli v grobnici.

Kljub temu, da so ostanki zaradi poplav iz leta 1966 precej poškodovani, strokovnjaki nameravajo izvesti teste DNK vseh 49 izkopanih predstavnikih družine.

You may also like...