Vpliv vina na pljučnega raka

Španski raziskovalci so ugotovili, da pitje rdečega vina preprečuje pljučnega raka, medtem ko belo vino nekoliko zvišuje nevarnost tovrstnega obolenja.

V namen študije so raziskovalci z Univerze Santiago de Compostela v Španiji preučili vplive različnih tipov vina na omenjeno bolezen, najbolj smrtno obliko bolezni. Ugotovili so, da kozarec rdečega vina dnevno zmanjša možnost bolezni za kar 13 odstotkov.

Predhodne študije so sicer že pokazale, da ima zmerno uživanje rdečega vina pozitiven vpliv na preprečevanje bolezni srca, vendar si raziskovalci niti mislili niso, da ima takšen vpliv tudi na pljučenga raka.

Ugotovitve so sicer navdušujoče, vendar pa strokovnjaki z britanskega Centra za raziskave raka opozarjajo, da je dokazano, kako uživanje alkohola zvišuje možnost razvoja vseh drugih vrst raka. Poleg tega je po njihovem mnenju ena sama študija premalo, da bi lahko govorili o koristih rdečega vina za zdravje ljudi.

You may also like...