Ali je mogoče predvideti potres?

Mislite, da so znanstveniki blizu dnevu, ko bodo z gotovostjo lahko napovedovali potrese? »Motite se,« so povedali ameriški strokovnjaki za potrese.

Potres z magnitudo 9 po Richterju, ki je lani decembra stresel indonezijski otok Sumatra in sprožil katastrofalni cunami, je eden izmed številnih primerov, ki nakazujejo na to, da je možno določiti natančno mesto, na katerem bo do potresa prišlo, medtem ko je napoved ure, dneva, tedna ali celo meseca povsem nemogoča.

Pred potresom na Sumatri namreč ni bilo prav nikakršnih opozoril. Poleg tega se današnji strokovnjaki za potrese ne strinjajo niti o tem, kako bi izmerili magnitudo potresa, da bi videli, ali eksperiment za predvidevanje potresnih aktivnosti sploh deluje. Večina seizmologov je tudi precej pesimističnih ob vprašanju, ali bodo lahko v obdobju naslednjih desetih let z večjo gotovostjo napovedali potrese. Vendar pa ne dvomijo v to, da jim bo nekoč v prihodnosti uspelo prepoznati predpotresne znake in s točnostjo napovedati potres. Do tedaj se bo potrebno osredotočiti na ugotavljanje potresno najbolj ogroženih področij, ki se jih bodo ljudje pač izogibali.

You may also like...