Cassinijeva organska najdba

Med bližnjim preletom Saturnove največje lune Titan je vesoljsko plovilo Cassini v zgornji lunini atmosferi zaznalo organski material. Najdba bi po mnenju znanstvenikov v veliki meri razložila razvoj življenja na Zemlji.

Cassini, ki je bil med preletom ledenega površja lune 16. aprila 2005 oddaljen le 1.030 km, je v zgornji atmosferi naletel na ogromne količine ogljikovodika. Titanova atmosfera je v glavnem sestavljena iz dušika in metana, ki sta najenostavnejši obliki ogljikovodika. Znanstveniki so bili presenečeni predvsem nad odkritjem zapletenih organskih materialov, do katerega je plovilo prišlo med svojim zadnjim preletom lune. Ker je na Titanu ekstremno mrzlo, okoli minus 290°C, so znanstveniki pričakovali, da se bo organski material zgostil in v obliki dežja padel na površje lune.

“Začenjamo razumeti vlogo zgornje atmosfere pri kompleksnem ogljikovem ciklu na Titanu,” je pojasnil Hunter Waite, profesor na univerzi v Michiganu v ZDA.

Znanstveniki menijo, da je Titanova atmosfera podobna prvotni Zemljini atmosferi, zato so prepričani, da jim bo njeno proučevanje pomagalo razumeti razvoj življenja na Zemlji.

You may also like...