Ogromen krater pod Saharskim peskom

Znanstveniki so odkrili do sedaj največji krater meteorja na Zemlji. Skrit pod saharskim peskom v Egiptu je vse do današnjih dni ostal neodkrit.

Najdba kraterja je potrdila teorije o tem, da je Zemlja v bližnji preteklosti utrpela številne udarce meteoritov.

Prvi je nenavadno krožno geološko strukturo v Sahari opazil Philippe Paillou z Univerze Bordeaux že lansko leto. Po številnih satelitskih posnetkih in analizah področja so znanstveniki ugotovili, da je struktura del ogromnega polja okoli 100 kraterjev, velikih kar 5.000 kvadratnih kilometrov.

Kraterji merijo v premeru med 20 in 2000 metrov. Za primerjavo: do sedaj največji znan krater v Argentini se je raztezal čez področje okoli 60 kvadratnih kilometrov.

Do sedaj so znanstveniki raziskali šele 13 kraterjev in potrdili, da so rezultat udarcev meteoritov. Grobe ocene obdobja nastanka kraterjev segajo v obdobje pred okoli 50 milijoni let, kar pomeni sorazmerno mlado obdobje geološke zgodovine Zemlje.

Velikost kraterjev nakazuje na to, da je najverjetneje šlo za dva meteorja, ki sta se med vstopom v Zemljino atmosfero razpadla in povzročila več skoraj sočasnih udarcev v Zemljo.

You may also like...