Smo morda le edini v vesolju?

Odkritja na stotin planetov izven našega osončja v zadnjem desetletju je pri večini znanstvenikov vzpodbudila misel, da v vesolju obstaja več Zemlji podobnih planetov. Vendar je najnovejša študija pokazala, da se morda motijo.

Martin Beer z Univerze v Leicesterju v Veliki Britaniji s svojo raziskovalno skupino nasprotuje teoriji o nenavadnosti našega sončnega sistema v primerjavi s planetnimi sistemi drugih zvezd. Izpostavil je, da bi do sedaj odkriti tuji planeti lahko nastali iz povsem drugačnega procesa formacije, kot je ta, s pomočjo katerega je nastala Zemlja. Če to drži, potem po Beerovem mnenju v vesolju ne obstaja prav veliko Zemlji podobnih planetov.

Večino planetov okoli drugih zvezd je možno zaznati na podlagi majhnih nihanj, ki jih povzročajo spremembe na soncu. Gibanja povzroča gravitacijska sila planeta na matično zvezdo. Ker so zvezde veliko večje kot planeti, so ti učinki majhni in šele v zadnjem desetletju, ko so teleskopi postali dovolj izpopolnjeni in natančni, jih je mogoče zaznati. Kljub temu je nihaje možno zaznati le z večjih planetov, ki so približno tako veliki kot Jupiter – ogromne plinske gmote v našem Sončnem sistemu. Trenutno še ni mogoče zaznati planetov velikosti Zemlje.

Jupiter ne nudi možnosti življenja: je premrzel, v glavnem sestavljen iz gostih plinov. Tako je zelo malo verjetno, da bi podobni planeti izven našega osončja nudili pogoje za življenje. Vendar pa astronomi upajo, da če jim uspe izven našega osončja odkriti takšen planet, jim bo v njegovi okolici morda uspelo odkriti tudi kakšen manjši, Zemlji podoben planet.

Prav temu pa Beer nasprotuje. On trdi, da so lastnosti skoraj vseh znanih planetov izven našega osončja precej drugačne od Jupitrovih. Meni, da niso nastali z istim postopkom formacije kot Jupiter, zato najverjetneje večina izmed njih tudi nima manjših planetov v spremstvu.

You may also like...