V Afriki našli novo vrsto dvoživk

Raziskovalci so v namibijski puščavi našli fosile dveh novih krokodilom podobnih vrst, ki so živele pred okoli 250 milijoni let.

Ostanki njunih lobanj niso podobni drugim živalim, ki so živele v času permija pred 290 do 248 milijoni let.

Dr. Christian Sidor, paleontolog iz New York, je pojasnil, da gre za najdbo bitij, za katera so znanstveniki bili prepričani, da so izumrla že veliko prej. »Naša študija nakazuje na medsebojne vplive klime in evolucije življenja na kopnem,« je povedal.

Pred približno 250 milijoni let je večina kopnega tvorila en sam kontinent, imenovan Pangaea. Na podlagi tega dejstva so znanstveniki predvidevali, da bi se enak tip živali lahko razširil na celotnem območju, vendar se novi fosili razlikujejo od fosilov ostalih bitij.

Sidorjeva raziskovalna skupina meni, da je bila najdena vrsta zaradi edinstvene klime povsem izolirana na območju Nigerije, ki je predstavljala središče Pangaee.
Med zgodnjim in poznim obdobjem permija je Zemlja prestajala vročinski val. Ogromni ledeniki, ki so obstajali na začetku obdobja, so se spremenili v velikanske puščave in prav v teh so znanstveniki našli fosile novih bitij.

Fosila so znanstveniki poimenovali Nigerpeton in Saharastega. Velika sta med 1,8 in 2,10 metra, vidno je, da so bitja nekoč živela v vodi. Ker sta živali bili dvoživki, Sidor meni, da je nekoč na tem območju morala biti tudi voda, zato upa, da se mu bo v prihodnje uspelo vrniti v Nigerijo in dokazati svojo hipotezo.

You may also like...