Zapletene oči meduz

Znanstveniki so ugotovili, da imajo meduze, ki sicer nimajo možganov in imajo izoblikovan le osnoven živčni sistem, neverjetno razvite oči. Po mnenju strokovnjakov naj bi najbolj razvite oči imele avstralske meduze.

Raziskovalci z univerze Lund na Švedskem so s svojo raziskovalno skupino proučevali majhne karibske meduze vrste Tripedalia cystophora, ki jih je moč najti v močvirjih mangrov v Puerto Ricu. Poročilo, ki so ga objavili v reviji Nature, navaja, da imajo meduze razvit impresiven vizualni sistem. Skupno imajo kar 24 oči, ki se nahajajo na vsakem izmed štirih robov bitja.

Medtem ko je 16 oči enostavnih »pigmentnih jamic« za zaznavanje svetlobe, ostalih 8 prestavlja zapleten vizualni sistem. Navkljub zapletenosti pa položaj retine nakazuje na to, da imajo bitja precej meglen vid. Poseben vizualni sistem jim omogoča v prvi vrsti navigacijo, šele nato lov na plen.

»Študija je nedvomno postavila nove temelje pri raziskovanju te živalske vrste, saj je meduze na evolucijskem drevesu pomaknila precej višje,« je povedal Jamie Seymour, direktor raziskovalnega inštituta na univerzi James Cook v Queenslandu.

You may also like...