Ali na Jupitrovi luni obstaja življenje?

Računalniški modeli, ki so jih izdelali strokovnjaki z Univerze Kolorado v ZDA, nakazujejo, da so šest kilometrov široke in približno 91,5 m visoke izbokline na Jupitrovi luni Evropa, nastale zaradi mehurjev ledu, ki so jih na površje potisnili vroči tokovi.

Ugotovitve so močno navdušile širok krog znanstvenikov, saj jih je veliko prepričanih, da bi pod ledeno skorjo, ki prekriva Evropo, lahko obstajalo življenje.

Kljub temu da je površje Evrope sestavljeno iz širnega ledenega področja, njeno notranjost ogrevajo učinki močne Jupitrove gravitacije. Tukaj so sile plimovanja najverjetneje ustvarile slan vodni svet, kjer bi lahko obstajalo življenje.

Ker se ocean nahaja pod dvajset kilometrov debelo plastjo ledu, bi bilo izredno težko najti vsakršno obliko življenja, ki bi na Evropi morda lahko uspevala, vendar pa bi ledeni mehurji lahko življenje potisnili bližje površju, kjer bi jih lahko zaznali.

NASINI strokovnjaki načrtujejo, da jim bo v roku desetletja uspelo na Evropo poslati raketoplan, s katerim bodo zaznali znake mikrobov na površju Jupitrove lune.

You may also like...