15 let Hubbla

Po desetletju in pol delovanja v zemeljski orbiti je najslavnejši vesoljski teleskop vse bližje upokojitvi.

Prav ta teden se obeležuje petnajsto obletnico postavitve Hubbla, ki ga nekateri označujejo za do sedaj najuspešnejšo vesoljsko misijo v Zemljino orbito. Od 25. aprila 1990 je teleskop posnel več kot 750.000 slik in na Zemljo tedensko poslal za več kot 120 gigabitov podatkov.

Kar težko bi se bilo odločiti kateri Hubblov dosežek je bil največji. Morda ta, da je znanstvenikom omogočil pogled globoko v oddaljeno vesolje, jim omogočil opazovati nastajanje novih zvezd, ali morda galaktične trke itd.

Ko je Nasa konec februarja 2005 objavila svoj proračun za leto 2006 je izgledalo, da je s Hubblom konec. V projekt za popravilo »bolehnega« teleskopa so namenili le 93 milijonov ameriških dolarjev, večino izmed njih je namenjenih varnemu potovanju teleskopa iz orbite, le malo sredstev pa so namenili vzdrževanju teleskopa, ki je ključnega pomena za njegovo ohranitev. Brez dodatnega popravila bodo njegove baterij vzdržale le še do leta 2007, morda do leta 2008. Velik vpliv na popravila teleskopa je imela tudi katastrofa plovila Columbia leta 2003, zaradi katere so pristojni odpovedali več misij za popravilo Hubbla.

Kakorkoli že, se je žarek upanja za Hubble pokazal, ko je svoje predsedovanje Nasi nastopil Michael Griffi, ki je obljubil ponovno proučitev možnosti človeške misije za popravilo teleskopa. Višina stroškov bi dosegla okoli milijardo ameriških dolarjev. V kolikor bo misija odobrena, bo na Hubble odpotovala skupina astronavtov, ki bo teleskopu zamenjala baterije in izvedla nekaj nujnih popravil. V kolikor misija ne bo odobrena bo proti Hubblu odpotovalo le manjše vesoljsko plovilo, brez človeške posadke, ki bo poskrbelo za varen pristanek teleskopa v ocean.

Hubblov naslednik naj bi bil vesoljski teleskop James Webb, ki naj bi ga v orbito namestili avgusta leta 2011.

You may also like...