Datum rojstva vpliva na žensko menopavzo

Letni čas, v katerem je rojena ženska, menda v veliki meri vpliva na starost, v kateri ženska stopi v obdobje menopavze.

Tako je pokazala študija italijanskih raziskovalcev, ki so preučili skoraj 3.000 žensk po že prestani menopavzi.

Izkazalo se je, da so ženske, ki so se rodile v marcu, precej hitreje nastopile z menopavzo, v povprečju pri 48,9. letu starosti. Po drugi strani pa ženske rojene oktobra ostanejo plodne do v povprečju 50,3. leta starosti, nekatere tudi do 55. leta starosti.

Do razlik prihaja najverjetneje zato, ker so pomladanski otroci običajno rojeni z manj jajčeci v svojih jajčnikih, pojasnjuje Angelo Cagnacci iz splošne bolnišnice Modena, ki je študijo tudi vodil. Hitreje se izrabijo, to pa privede do hitrejše menopavze.

Že nekatere predhodne študije so pokazale nekaj razlik med ljudmi, ki so rojeni v spomladanskem času, in ljudmi, ki so rojeni v jesenskem času. Običajno so jesenski dojenčki težji, poleg tega bi naj tudi dlje živeli. Kaj natančno razlike povzroča, je zaenkrat še skrivnost, trenutno so vsa pojasnila le predvidevanja, a znanstveniki nikakor ne dvomijo, da jim bo v prihodnosti uspelo identificirati tovrstne vplive na življenje ljudi.

You may also like...