Američani uničujejo Babilon

Ameriške vojaške čete, ki se nahajajo v davnem mestu Babilon v Iraku, so močno poškodovale in kontaminirale starodavne artefakte neprecenljivih vrednosti, ki so stare več tisoč let.

Babilon predstavlja eno najpomembnejših in najbogatejših arheoloških mest na svetu. Žal v očeh Američanov ni dovolj pomembno. V samo zadnjih nekaj tednih so ameriške čete s svojimi oklepnimi vozili popolnoma uničile 2.600 let star tlakovan pločnik in številne arheološke ostanke, vključno s skoraj tri tisoč let starimi pečatniki kralja Nebuknadezarja II. Zmaje, nameščene nad vrati Ishtar, so, po tem, ko je nekdo na silo želel odstraniti dekoracije, močno načele razpoke.

John Curtis, britanski strokovnjak, ki so ga Iračani najeli za proučitev nastale škode na tem področju, je ugotovil, da so ameriške čete svoje zaščitne vreče peska napolnile kar z mešanico babilonskih artefaktov in peska.

Škoda je po mnenju strokovnjakov enakovredna, kot če bi se ameriške čete stacionirale okoli velikih piramid v Gizi ali okoli Stonehenga v Veliki Britaniji.

Iranski minister za kulturo Mufeed al-Jazairee je povedal, da koalicijske sile v Babilonu uporabljajo heraldična vozila in helikopterje, ki ves dan vzletajo in pristajajo, poleg tega so postavili številne druge zgradbe, ki pa so po mnenju Američanov povzročile le »majhne spremembe«.

Nihče ne more natančno določiti razsežnosti škode, ki jo v davnem mestu povzročajo ameriške vojaške sile. Številni mednarodni strokovnjaki so se združili z iraško vlado, da bi zavarovali področje in rešili kar se še rešiti da. Koliko sreče bodo imeli pri Američanih, tako imanovanih zaščitnikih svetovnega miru in svetovne zapuščine, lahko le ugibamo.

You may also like...