Tutankamon ni bil umorjen

Egipčanski kralj Tutankamon menda ni bil umorjen z udarcem v glavo, prav tako naj ne bi umrl zaradi v nesreči zmečkanega prsnega koša. Po tem, ko so strokovnjaki ovrgli vse dolgo veljavne teorije o smrti slavnega faraona, najnovejše raziskave, ki so jih izvedli na Tutankamonovi mumiji, še vedno niso rešile skrivnosti faraonove smrti.

Strokovnjaki imajo novo teorijo: Možno je, da je Tutankamon le nekaj dni pred svojo smrtjo doživel zapleten zlom stegnenice, pri čemer mu je kost predrla kožo. Takšna poškodba pa bi lahko povzročila smrtno nevarno okužbo.

Vsi člani raziskovalne skupine se z novo teorijo ne strinjajo. Nekateri trdijo, da bi do zloma lahko prišlo ob nepravilnem ravnanju z mumijo ob njenem odkritju v Dolini Kraljev, leta 1922.

Zahi Hawass, vodilni egiptolog, je povedal, da je študija omogočila izključitev nasilne smrti faraona, ni pa posredovala zadostnih informacij o njegovi resnični smrti. Po njegovem mnenju bodo za ugotovitev, ali je Tutankamon umrl naravne smrti ali pa je morda bil zastrupljen, potrebno izvesti še številne podrobnejše raziskave, ki pa po njegovem mnenju najverjetneje ne bodo pripeljale do pravega odgovora.

You may also like...