Izumrli detel še vedno med živimi

Znanstveniki so v gozdovih Severne Amerike našli primerek detla s kljunom slonokoščene barve, ki je bil za izumrlo vrsto proglašen že leta 1920. Novica o najdbi izumrle vrste je močno presenetila ornitologe po vsem svetu, nekateri jo celo primerjajo z odkritjem doda.

Rdeče, belo, črna ptica je nekoč živela po vsem področju jugovzhoda ZDA in Kube. Kot vse druge predstavnice te družine si svoje gnezdo izdolbe v odraslo drevo in prav zato, zaradi množičnega sekanja drevja v namen agrikulture, je prišlo do domnevnega izumrtja vrste.

Leta 1920 so strokovnjaki vrsto razglasili za izumrlo. Kljub temu, da so na področju Severne Amerike večkrat opazili tej vrsti podobne ptice, vse do sedaj obstoj te vrste ni bilo mogoče potrditi. Šele več desetletij kasneje, natančneje 11. februarja 2004 je Gene Sparling v gozdovih Arkansasa opazil nenavadno ptico. Ko je o svojih opazovanjih poročal ornitologom, so ti nemudoma sprožili iskalno akcijo za izgubljeno ptico. Iskanje se jim je obrestovalo in že po mesecu dni so se na svoje oči prepričali, da je “izumrla” vrsta še med živimi. Ujeli so jo v objektiv kamere in nato z gotovostjo potrdili njeno identiteto.

Najdba je nedvomno vzbudila upanje, da bi v divjini morda lahko našli še nekatere druge “izumrle” ptice.

You may also like...