Četrtina Somalijcev umre pred petim letom starosti

Na podlagi medicinskih podatkov v Somaliji ob rojstvu umre eden izmed desetih otrok, kar četrtina tistih, ki preživijo, pa ne dočaka svojega petega rojstnega dneva.

Somalija predstavlja eno izmed držav, kjer je smrtnost najvišja. Iz MSF (Medecins Sans Frontieres) so sporočili, da se je zdravstveno stanje v tej afriški državi, ki je od leta 1991 naprej prav za prav brez centralne vlade, poslabšalo do katastrofalne stopnje.

Večji del somalijskih otrok umre zaradi lakote, različnih z onesnaženo vodo povezanih bolezni, kot je na primer driska, nedostopnosti do zdravstvene oskrbe itd. Med drugim strokovnjaki iz MSF poudarjajo, da k tolikšni smrtnosti v veliki meri prispeva tudi nasilje v tej popolnoma neorganizirani državi. Na poti je sicer že štirinajsti poizkus ponovne vzpostavitve vlade v državi, vendar pa nova administracija predsednika Abdullahia Yusufa še vedno ni pridobila nadzora nad deset milijonskim prebivalstvom.

V porastu je tudi število poškodb, v glavnem strelnih ran. Prav strašno je dejstvo, da Somalija uradno ni v vojnem stanju, a je ekstremno nasilje del vsakdana, njegov vpliv na populacijo pa katastrofalen.

Žal je trpljenje prebivalcev Somalije deležno zelo malo pozornosti svetovnih organizacij za pomoč.

You may also like...