Skrivnost netopnega meteorita

Strokovnjaki so razrešili skrivnost, imenovano netopni meteorit. Desetletja so se znanstveniki spraševali, kako je mogoče, da ogromen meteorit, ki je bil dovolj močan, da je povzročil krater Barringer v Arizoni, ZDA, ni povzročil topljenja kamnin na Zemlji.

Sedaj so raziskovalci s študijo, objavljeno v reviji Nature, primer zaključili.

Leta je prevladovala teorija, da je meteorit v Zemljo treščil s hitrostjo 72.000 kilometrov na uro. Vendar pa sta H. Jay Melosh z univerze Arizona in Gareth Collins z londonske fakultete Imperial z matematičnimi modeli dokazala, da je meteorit v zemljo trešči s hitrostjo okoli 43.000 kilometrov na uro.

Zakaj s tako nizko hitrostjo? Meteorit je v vesolju, najverjetneje zaradi trka z nekim drugim vesoljskim predmetov počil in se prelomil. Ko je pred približno 50.000 leti meteorit dosegel Zemljino atmosfero, ga je polovica najverjetneje razpadla na manjše dele, večji del energije se je porabil pri vstopu v Zemljino orbito, s čimer se je upočasnila hitrost leta.

Z relativno »nežnim« padcem je 20 metrov velik kos kamna padel na Zemljo in ostal skoraj nepoškodovan. Pri padcu se je sprostila energija, enakovredna energiji, ki bi jo sprostilo 150 jedrskih bomb, moči bombe, kakršna je padla na Hirošimo.

You may also like...