Marburg zahteval že več kot 200 življenj

Eboli podoben virus Marburg je samo v Angoli že zahteval 203 človeška življenja od 221 okuženih pacientov in to navkljub vsem naporom zdravstvenih delavcev.

Kar 184 mrtvih je bilo v severni provinci Ofuige, s čimer se je smrtnost v državi povišala na 92 odstotkov. Šest primerov se je pojavilo v Kwanza Sul, pet v Zairu, štirje v Luandi, dva v Mananje, eden v Kwanza Norte, eden v Cabinda.
Največji odstotek mrtvih je med otroci, starimi manj kot pet let.

Bolezen se širi z dotikom telesnih tekočin, kot je kri, iztrebki, izbljuvki, pot in solze. Marburg lahko mori povsem brez ovir, zdravila zanj namreč še ni, prav tako nikakršnega cepiva proti širjenju virusa. Trenutno je edina rešitev izolacija obolelih.

Vsi napori zdravstvenih delavcev so do sedaj bili zaman. Stanje otežujejo tudi lokalni običaji, saj morajo sorodniki ob umrlem truplu preživeti veliko časa, kar močno zvišuje nevarnost širjenja virusa. Poleg tega nekateri sorodniki ne poročajo o smrti svojega bližnjega, saj le tako lahko umrlega zadržijo doma.

Fatomata Diallo iz WHO (World Health Organization) je povedala, da so zdravstveni delavci pri svojem delu popolnoma zaščiteni »kot astronavti«, družba pa jih je takšne popolnoma sprejela. Že v ponedeljek so na omenjeno območje poslali tri strokovnjake, ki bodo ljudem skušali razložiti vse nevarnosti nastale situacije.

You may also like...