Instrumenti za roverja zamešani

Slavna Nasina dvojčka Opportunity in Spirit sta identična dvojčka – tako sta si podobna, da sta pretentala celo Nasine strokovnjake. Inženirji so namreč ugotovili, da so na Mars poslali rover Opportunity z instrumenti, namenjenimi Spiritu, in obratno.

Zmešnjava sicer niti najmanj ne vpliva na znanstvene podatke, ki sta jih na rdečem planetu zbrala roverja, a nedvomno pomeni neljub spodrsljaj vesoljske agencije, ki so nekoč že izgubili raketoplan, namenjen na Mars, ker so znanstveniki pomešali metrične enote.

Oba roverja sta na Marsu pristala marca leta 2004 skorajda s popolnostjo. Njuna misija, ki se še vedno nadaljuje, je danes označena za uspeh brez primere. Spirit in Opportunity sta človeštvu posredovala prve nesporne dokaze o tem, da je na rdečem planetu nekoč bila tekoča voda.

Kljub temu, da sta vozili identični, je vsak instrumenti na njunem krovu zaradi materialov, iz katerih so izdelani, edinstven. Pred začetkom misije na Mars je vsak izmed instrumentov bil kalibriran s poznanimi primerki kamnin. Rezultati testov vsakega roverja so nato bili obdelani s posebnim programom za obdelavo mer, a ker so raziskovalci pomešali instrumente, je prišlo do manjših odklonov pri obravnavi podatkov, ki sta jih pošiljala na Zemljo.

Na srečo so strokovnjaki opazili napako in kar je bolj pomembno, napako tudi priznali. Tako bodo lahko vse podatke ponovno analizirali, tokrat s popolnoma natančnimi izračuni. Strokovnjaki so pojasnili, da bodo popravki resnično minimalni in da zaradi zamenjave instrumentov ni ogrožena prav nobena znanstvena ugotovitev, do katerih so strokovnjaki prišli s pomočjo roverjev.

You may also like...