Fosili razsvetlili evolucijo rib

V Južni Afriki so našli fosile davnih rib, stare več kot 450 milijonov let, ko bitja niso imeli še ne zob ne kosti. Najdba, ki je kar 50 milijonov let starejša kot predhodna najdba fosila najstarejše ribe, bo omogočila potrditi “manjkajoči člen” v procesu evolucije zgodnjih rib.

Prvi izmed osmih najdenih fosilov je bil izkopan že leta 1994. Poimenovali so ga “Nelson”, po takrat na novo izvoljenemu predsedniku Nelsonu Mandeli.

Raziskave že več kot 10 let izvaja skupina raziskovalcev sestavljen iz britansko-južnoafriških znanstvenikov.

“Ljudje se sprašujejo kako vemo, da gre za fosile ribe, glede na to, da primerki nimajo ne zob ne kosti po katerih bi jih lahko identificirali. Odgovor je precej preprost. Primerki so tako odlično ohranjeni, da smo lahko prepoznali oči, luske in celo jetra živali,” je povedal Richard Aldridge iz Univerze Leicester, Cedarberg Mountains, South Africa

Po najdbi Nelsona, je skupina kar 11 let potrebovala preden so prišli do novega velikega odkritja, kar sedem dodatnih primerkov davnih rib, ki so živele v Afriki v času ledene dobe in v obdobju preden so živali kolonizirale kopno. Na podlagi besed raziskovalne skupine, naj bi bitja živela v plitvinah, ki jih je ustvarjalo taljenje ledenikov.

Profesor Aldridge v prvi vrsti upa, da bo novi fosil pomagal sestaviti celotno sliko o evoluciji zgodnjih rib.

You may also like...