Kako vpliva glasba na nasilje

Študija, ki so jo izvedli ameriški študentje, je pokazala, da glasba z nasilno vsebino povečuje agresivne misli in čustva.

S takšnimi rezultati študija popolnoma nasprotuje vsesplošni teoriji, da glasba z nasilno vsebino, kot je na primer rap in heavy-metal glasba ne vpliva na razpoloženje poslušalca tako, da bi pri njem vzpodbujala agresivnost.

Craig Anderson iz Državne univerze Iowa je skupaj s kolegi ugotovil, da so študentje, ki poslušajo glasbo z nasilno vsebino na testiranju veliko prej izkazali agresivna nagnjenja, kot poslušalci glasbe brez takšne vsebine.

Raziskovalci so v namen študije v petih različnih eksperimentih testirali več kot 500 študentov. Študente so izpostavili poslušanju glasbe rap glasbenikov kot so Beastie Boys, Cypress Hill in Run DMC. Da bi zagotovili maksimalen efekt testiranja samo glede na besedilo pesmi, so sodelujoče izpostavili tako poslušanji nasilne kot tudi poslušanju mirne glasbe istih skupin. Pri tem so upoštevali tudi osebnostne razlike sodelujočih.

Tisti, ki so bili izpostavljeni nasilni glasbi so na psihološkem testiranju agresivnosti dosegli precej višji rezultat. Na primer, ena izmed nalog je od sodelujočih zahtevala, da klasificirajo besede, ki jih je mogoče razumeti tako kot nasilne kot tudi nenasilne. Na primer; rock, žival, palica. Posamezniki, ki so poslušali nasilno glasbo so te besede pogosteje povezali z neko vrsto agresije.

Kljub temu, da so pojav opazovali krajši čas, so člani raziskovalne skupine povsem prepričani o tem, da ima poslušanje glasbe z nasilno vsebino lahko dolgotrajne posledice na osebnost posameznika, ki lahko postane nekoliko bolj nasilna in izzivajoča osebnost.

You may also like...