Klon svetovnega prvaka v vzdržljivosti

Znanstveniki so oznanili že drugi uspešni poskus kloniranja konja na svetu. Žrebiček je identična kopija svetovnega prvaka v vzdržljivosti, Pieraza, živali, ki so jo že pred časom kastrirali in tako ni bilo mogoče po naravni poti priti do njegovega potomca.

Raziskave so izvajali v laboratorijih za genski inženiring Cryozootech v Franciji in LTR-CIZ v Italiji, kjer za žrebička sedaj tudi skrbijo.

Ista skupina znanstvenikov je leta 2003 klonirala tudi prvega konja, imenovanega Prometej.

Novi klon, imenovan Pieraz-Cryozootech-Stallion, se je skotil 25. februarja letos.

Pieraz, darovalec svojega genskega materiala, ki so ga uporabili za kreacijo žrebička in je vrhunec v svoji dirkalni disciplini dosegel med letoma 1994 do 1996, pripada družini Kanavy iz Virginie, ZDA. Njegove vzdržljivosti vključujejo tekmovanje z nadzorovano hitrostjo na razdalje več 10 kilometrov.

Konjske dirke so popularne po vsem svetu, največ privržencev pa imajo v Združenih arabskih emiratih, kjer so konji cenjeni le po svoji vzdržljivosti.

Trenutno mednarodna pravila konjskih dirk ne dovoljujejo umetnih oploditev ali kakršnih koli zdravljenj neplodnosti dirkalnih konjev. Pravilo sicer ni zelo omejujoče, saj konje le redko kastrirajo. Kljub temu pa so strokovnjaki mnenja, da bodo tako lahko omogočili potomstvo kastriranim konjem tudi po njihovi karieri.

V laboratorijih Cryozootech se nahaja banka genskega materiala za več kot 30 konj, ki so bili prvaki v najrazličnejših tekmovalnih disciplinah, kot so dirkalne, skakalne, dresurne itd.

You may also like...