Umrl fizik Hans Bethe

V 98. letu starosti je umrl Nobelov nagrajenec Hans Bethe, ki je za časa tretjega rajha zbežal iz nacistične Nemčije in kasneje postal ena ključnih figur pri razvoju atomske bombe. Umrl je v nedeljo na svojem domu v New Yorku.

Znanstvenik je leta 1967 prejel Nobelovo nagrado za fiziko, in sicer za svoja odkritja o proizvajanju energije med zvezdami. Bil je častno upokojen profesor fizike na univerzi Cornell, ki se ji je pridružil takoj po letu 1935, ko je zapustil Nemčijo.

Med drugo svetovno vojno je Bethe za nekaj časa zapustil univerzo Cornell in vodil projekt Manhattan v Los Alamosu, Nova Mehika. Po vojni je Bethe z ameriškim znanstvenikom Edwardom Tellerjem delal na vodikovi bombi. Po njenem razvoju pa postal aktivist za miroljubno uporabo vodikovih bomb in mednarodno kontrolo nad nuklearno energijo.

Leta 1958 je Bethe vodil predsedniško študijo nuklearne razorožitve in bil svetovalec ZDA pri pogajanjih za prepoved nuklearnih testiranj v Ženevi.

Njegovo glavno delo je obsegalo teorijo atomskih jeder. Njegovo delo na nuklearnih reakcijah ga je pripeljalo do odkritja reakcij, ki dovajajo energijo zvezdam, vključno z ciklom ogljikovega dušika.

Bethe je med drugim prišel do nekaterih večjih odkritij o tem, kako atomi nastanejo iz najmanjših delcev, o tem, kaj povzroči eksplozijo umirajočih zvezd itd.

You may also like...