Neprecenljiva najdba v Etiopiji

Lovci na fosile so v Etiopiji odkrili ostanke vsaj devetih primerov primitivnih hominidov, starih od 4,5 do 4,3 milijona let. Fosili, ki so ju našli na severu države v mestu As Duma, obsegajo v glavnem dele čeljusti in nekaj kosti okončin. Vsi primerki pripadajo isti vrsti – Ardipithecus ramidus, ki so jo prvič opisali pred približno desetletjem.

Znanstveniki so povedali, da kosti prstov na nogi kažejo na to, da so hominidi najverjetneje hodili pokončno. S tem so podkrepili teorijo o tem, da so hominidi pred 4,5 milijoni let nedvomno hodili pokončno.

Vrsta Ardipithecus ramidus je imela zelo podobne podočnike kot ljudje danes, ne v obliki črke v, kot je to značilno za šimpanze, medtem ko so najverjetneje bolj podobni opicam kot ljudem.

Starost najdbe so strokovnjaki z univerze Bloomington v ZDA ocenili s pomočjo vulkanskega materiala. Genske študije nakazujejo na to, da je skupni prednik človeka in opic živel v obdobju pred približno šestimi milijoni let.

Tako prav vrsta Ardipithecus ramidus morda predstavlja začetni korak na poti, ki je vodila k razvoju modernega človeka in tudi nekaterim drugim že izumrlim vrstam hominidov.

You may also like...