Ptičja gripa trka na vrata Evrope

V četrtek so se v Bruslju zbrali predstavniki veterinarjev vsake izmed petindvajsetih držav članic Evropske unije, da bi se pogovorili, kaj narediti, če bodo ptice, ki prenašajo ptičjo gripo iz Rusije, prišle na področje EU.

Strinjali so se, da trenutno ni jasno, ali ptiči po Rusiji resnično širijo virus ptičje gripe, prav tako ne, kolikšna je možnost, da bi ptice, ki iz Rusije migrirajo v Evropo, dejansko prenašale omenjeni virus.

Konec mesec julija so virus ptičje gripe identificirali na območju Novosibirska v Rusiji. Analize DNK so pokazale, da je virus izredno podoben virusu, ki je maja 2005 umoril na tisoče divjih ptic na področju jezera Oinghai na Kitajskem. Ruske oblasti so o okužbah poročale tudi z območij Altai Kray, Tyuman, Omsk, Kurgan in Cheyabinsk, ki zajemajo širni teritorij, vzporeden s severno mejo Kazahstana, države, kjer so prav tako že potrdili odkritje virusa ptičje gripe.

Možnost razširitve virusa v Evropo je odvisen od tega, ali ga lahko prenašajo tudi zdrave ptice selivke. Če pa se virus širi na podlagi trgovanja z okuženo perutnino, kot se je to zgodilo v jugovzhodni Aziji, pa bi bila slika popolnoma drugačna.

Evropski strokovnjaki za veterino po bruseljski konferenci vsem evropskim državam priporočajo, da se ne prenaglijo, saj panika ni potrebna. Svetujejo poostren nadzor nad virusi gripe in pripravljenost na uničenje okuženih ptic, če se bi pojavile. V skrajnem primeru priporočajo cepljenje perutnine, ki bo nedvomno ublažilo možnost širjenja okužb.

You may also like...