Z jedrsko tehnologijo nad malarijo

Združeni narodi nameravajo nuklearno tehnologijo izkoristiti za poskus ustavitve smrtonosnega pohoda komarjev, ki prenašajo malarijo, smrtonosno bolezen, ki že leta pustoši po črni celini.

Jutri, v nedeljo, je afriški dan malarije. Vsako leto na ta dan osredotoči afriška vlada svojo pozornost na problem bolezni, ki letno zahteva življenje več milijonov prebivalcev celine, v glavnem otrok. Poleg tega stane kontinent ta bolezen vsaj 12 milijonov ameriških dolarjev letno.

Bart Knols, nizozemski entomolog iz IAEA (International Atomic Energy Agency), ki spada pod okrilje Združenih narodov, ocenjuje, da je na svetu vsako leto tristo do petsto milijonov novih primerov okužb z malarijo, kar 90 odstotkov vseh pa se pojavi v predelu subtropske Afrike.

Zaradi malarije vsakih 20 sekund umre en afriški otrok. Ljudje v revnih in oddaljenih vaseh navadno nimajo dostopa do primernih oblik zdravljenja bolezni, zato so se strokovnjaki sedaj usmerili k poskusu uničenja bitij, ki prenašajo smrtonosen parazit malarije.

You may also like...