T-Rex – morilec ali plenilec?

Več kot stoletje smo si ob misli na ogromnega tiranozavra predstavljali divjega morilca, ki mu v poznem obdobju dinozavrov ni bilo para. Vendar najnovejše raziskave nakazujejo na popolnoma napačno predstavo o vrsti, ki naj bi bila več kot le stroj za ubijanje.

Prav za prav naj bi žrtve kradel drugim plenilcem. “Velik, umazan in smrdljiv – takšna je moja predstava o T-Rexu. Ne verjamem, da obstajajo kakršnekoli dokazi o tem, da bi bil krvoločni plenilec,” je povedal paleontolog Jack Horner.

Horner, po katerem je Michael Crichton ustvaril lik Alana Granta, ki ga je v filmu Jurski park upodobil Sam Neill, je prepričan, da so bile sprednje tace “pošasti” prekratke, oči premajhne, prav tako pa naj bi bil prepočasen, da bi lahko bil tako uspešen lovec.

Po drugi strani je bil velik del njegovih možganov, tako kot pri mrhovinarjih, namenjen zaznavanju vonjav, lahko pa je potoval na zelo dolge razdalje.

Horner, kurator paleontologije v Muzeju Rockies v Montani in tehnični svetovalec Stephena Spielberga pri ustvarjanju filma Jurski park trdi, da je T-Rex uporabljal svoje kremplje in zobe enostavno za preganjanje manjših dinozavrov proč od njihovega plena.

You may also like...