Testiranje Concordovega naslednika

Japonska vesoljska agencija JAXA v začetku naslednjega meseca načrtuje polet obliki puščice podobnega letala, ki naj bi med letom dosegel kar dvakratno hitrost zvoka. Test za državo predstavlja odločilni korak na poti k razvoju supersoničnega naslednika, sedaj že upokojenega Concorda.

Testi, ki sledijo triletnemu premoru po prvem poskusnem letu letala brez človeške posadke, ki se je končal z strmoglavljenjem letala, predstavljalo naslednjo generacijo supersoničnega transporta.

Takaaki Akuto, predstavnik za tisk japonske vesoljske agencije, je povedal, da so japonski strokovnjaki letalo v teh treh letih precej izboljšali in so prepričani, da bo tokratni poskusni let uspel.

Uspešna misija bo agenciji nedvomno omogočila sredstva, potrebna za izvajanje dodatnih testiranj, da bi razvili plovilo, ki bo na svojem krovu naenkrat poneslo več kot 300 potnikov in doseglo dvakratno hitrost zvoka, kar pomeni, da bo let iz Tokia v Los Angeles trajal le približno štiri ure.

JAXA namerava testno plovilo prvič izstreliti (pritrjeno na raketo March 2) 15. septembra in drugič 15. oktobra iz avstralske zračne baze Woomera. Če bo 10 milijonov ameriških dolarjev vredna misija uspela, načrtuje JAXA še niz podobnih testov in upa, da bo Concordovega naslednika v zrak spravila že do leta 2020.

You may also like...