Vitamin E, ki ga milijoni ljudi po vsem svetu redno jemljejo v upanju po daljšem in bolj zdravem življenju, bi lahko naredil več škode kot koristi.
Izkazalo se je, da ljudje, ki uživajo večje doze omenjenega vitamina, živijo krajše življenje, kot ljudje, ki vitamina ne uživajo. Razlogi za to trenutno še niso jasni.
Vodja študije dr. Edgar Miller z univerze Johns Hopkins v Baltimoru je s svojo raziskovalno skupino ponovno preučil 19 predhodno izvedenih študij o vitaminu E in njegovem vplivu na zdravje ljudi med letoma 1993 in 2004.
Sam priznava, da je bil nad rezultati analiz precej presenečen. Izkazalo se je, da pretirano uživanje vitamina E na več načinov škodi človeškemu telesu, kot pa koristi. Medtem ko je vitamin E v majhnih dozah močan antioksidant, pa v večjih dozah lahko vpliva na poškodbe, prav tako pa uničuje naravne oksidante v telesu.
Po njegovem mnenju dodatno uživanje vitamina E ni potrebno, saj ga človek pridobi dovolj zgolj z zdravo prehrano. Z vitaminom E so bogate predvsem zelene zelenjavne vrste, oreščki in stročnice.
Po objavljeni študiji so se oglasili tudi številni drugi neodvisni znanstveniki in poudarili, da se dokazi o škodljivosti vitamina E že nekaj časa kopičijo.
Naslednji korak bo nedvomno ljudi prepričati, da naj ne uživajo prekomernih doz tega vitamina.
Recent Comments