Kako točna je lahko ura?

Znanstveniki razvijajo atomsko uro nove generacije, ki bo tako natančna, da bo lahko do sekunde predvidela konec sveta, ki bo čer nekaj milijard let. Takšno tehnologijo bodo uporabljali v telekomunikacijah in pri preskusih o tem ali temeljne teorije fizike držijo.

Strokovnjaki upajo, da jim bo te super natančne ure v le enem desetletju uspelo spraviti v rutinsko uporabo.

Že trenutno obstoječe atomske ure so izjemno natančne. In v 15 milijardah let delovanja ne bi smele odstopati več kot za sekundo. Čas kažejo na način skakanja cezijevih atomov naprej in nazaj med različnimi energijskimi nivoji. Ti skoki ali “tiki” se pojavijo pri mikrovalovnih frekvencah in se uporabljajo za določanje sekund, če smo natančni točno 9,192,631,770 tikov na sekundo.

Vendar so se znanstveniki iz National Institute of Standards and Technology (Nist) v Washingtonu odločili za naslednji korak – uro, ki temelji na optični frekvenci nadzora posameznega merkurijevega iona (merkurijev atom z enim elektronom je visoko ioniziran atom). Za to napravo je potreben super-hiter laser za štetje precej hitrejših skokov merkurjevega iona med energijskimi stopnjami, kar ustvari okoli 1.065 kvadrilijon tikov na sekundo.

Raziskovalci predvidevajo, da bi takšna ura izgubila v 100 milijonih let le eno sekundo. Želja je takšno tehnologijo še izpopolniti. Želijo izdelati takšno uro, ki bo natančno delovala milijardo let.

Na podlagi znanstvenikov iz Nist-a bo najnovejša tehnologija omogočala raziskavo nekaterih osnovnih vprašanj o vesolju, o tem ali je imel Einstein pri svojih predvidevanjih o spremembah sil kot je gravitacija v obdobju turbulentne zgodovine prav.

Super-točna ura bi lahko bila zelo uporabna tudi v biologiji, kjer znanstveniki poskušajo slediti procesom delovanja celic v človeškem telesu pri opazovanju genov, kar bo privedlo do novih rešitev pri zdravljenju bolezni.

You may also like...