Preizkušanje Einsteinove teorije

Petinštirideset let po predlogi bo v vesolje končno poletel s prav posebnim namenom izdelan satelit, ki bo testiral dve osnovni predvidevanji o vesolju slavnega znanstvenika Alberta Einsteina.

Od leta 1959 je satelit, imenovan Gravity Probe B, prestal kar šest poskusov, nešteto tehničnih ovir in nekaj odloženih izstrelitev.

Vesoljsko plovilo, ki so ga pod okriljem Nase razvili univerzitetni strokovnjaki, je sedaj končno pripravljeno za začetek misije s pričetkom 17. aprila 2004, ko bo plovilo iz kalifornijske baze zračnih sil Vandenberg poletelo v vesolje.

Satelit, ki bo krožil okoli Zmelje, bo na svoji misiji testiral dve Einsteinovi predvidevanji o zakonitostih vesolja in časa ter kako se Zemlja in druga vesoljska telesa vrtijo in prepletajo med seboj in njihovo odvisnost.

Osrčje plovila sestavljalo štiri krogle velikosti ping-pong žogice iz kremenjaka, najpopolnejše krogle, ki so bile kdajkoli izdelane. Za zagotovilo točnosti morajo biti žogice vseskozi zamrznjene na približno ničlo in izolirane od kakršnihkoli motenj ter spravljene v kar se da tihem okolju.

Ko bodo enkrat v vesolju in bodo pričele delovati, se mora smer žogic menjati; seveda, če je Einstein imel prav.

Leta 1916 je znanstvenik namreč zatrdil, da vesolje in čas tvorita strukturo, ki je lahko krivulja prisotnosti telesa. To spreminjajoče zavijanje velja za gravitacijo.

You may also like...